Kunstenaars horen niet op Straat maar op een Cultuur-Eiland

Ik vind het tijd worden voor een eigentijdse culturele identiteit, we moeten naar onze eigen culturele invulling voor Lansingerland❣️ Niet denken in onmogelijkheden maar in kansen?

Kunstenaars horen niet op Straat maar op een Cultuur-Eiland ?

Bleiswijk – Aan de rand van Bleiswijk, aangeschurkt tegen Zoetermeer, ligt, verscholen tussen het groen, het atelier van StanHill. Al zo’n acht jaar voert Stanley Hillebrandt hier als vastgoedbeschermer het beheer. De Watergang is inmiddels verworden tot een creatieve pleisterplaats voor kunstliefhebbers, waar Sinterklaas zijn werkkamer heeft, meerdere videopresentaties zijn gefilmd, fotoshoots en workshops worden georganiseerd, en collega-kunstenaars jarenlang ‘gastexposanten’ zijn geweest. Onder Hills handen ontstaan hier niet alleen bijzondere schilderijen en sculpturen, ook bedenkt en maakt hij hier iedere maand ‘Kunstwerk’ voor RTV Lansingerland, een programma over de zoektocht naar de ziel en zaligheid van onze creatieve Lansingerlandgenoten. Kortom, een cultuurfabriek.

Door Astrid Nielsen

“Ik voel me nauw betrokken bij de ontwikkelingen van het kunst- en cultuurklimaat in Lansingerland”, zegt Hill. “Zo’n vijf jaar geleden hebben we de dierenverblijven opgeknapt en is er een pop-up galerie ontstaan. Voor een kunstenaar is dit een gezegende en inspirerende plek. De oorspronkelijke molen is in 1950 afgebrand, maar een deel van de watergang is er nog, dus in feite is dit toch een historische plek. De afgelopen jaren is er water gegraven en zijn er bruggen aangelegd, er is eigenlijk een eiland ontstaan. Nu wil het Bedrijvenschap al dat water weer gaan dempen zodat het aansluit bij het industrieterrein. Het is maar een heel klein stukje, maar als je ziet wat je ervoor weggooit….”

Eind vorig jaar hoorde Hill dat deze plek moest verdwijnen. Hij ging direct met de wethouder praten en kort daarna presenteerde hij een plan: ateliers/pop-up galerie De Watergang, een plek waar kunst en horeca elkaar aanvullen. “Om dit plan uit te voeren heb ik uiteraard meer tijd nodig. Dit is een uniek stukje Lansingerland en het zou ontzettend zonde zijn als dit verloren gaat. Om één en ander te realiseren is geld nodig en zal een investeerder gezocht moeten worden. Ik hoop dan ook echt dat het mogelijk is om uitstel te krijgen.”

“Dit is zeker een inspirerende omgeving”, zegt wethouder Ankie van Tatenhoven. “De Watergang heeft een heel mooie functie gehad en wat hier is neergezet is ontzettend waardevol voor Lansingerland. Maar in dit geval is er in het verleden besluitvorming geweest en die is niet meer terug te draaien. Ik hoop wel dat de kunstenaars een andere plek vinden waar opnieuw iets kan ontstaan wat anderen ook weer uitnodigt tot creativiteit.”

Leefbaar 3B-raadslid en bestuurslid van het Bedrijvenschap Hoefweg Leon Erwich is van mening dat het ook anders kan: “Laten we vooral niets overhaast doen. Als je door tijdgebrek gedwongen wordt om keuzes te maken krijg je daar later wellicht spijt van.

Cultuur vind ik erg belangrijk in Lansingerland en de Kunsttoer is toch niet meer weg te denken. In al die jaren is een inspirerende omgeving gecreëerd waardoor iets waardevols voor de hele culturele gemeente is ontstaan. Dat kun je natuurlijk niet zomaar wegdoen. Slopen kan altijd nog, maar ik denk dat we op zoek moeten naar een creatieve oplossing. Wellicht zijn er mogelijkheden de nabijgelegen molen erbij te betrekken.

Toen ik een tijdje geleden bij StanHill kwam praten zag ik het al helemaal voor me: een prachtig creatief Cultuur-eiland met een schitterende beeldentuin tot aan de Monumentale-molen, waar je bijvoorbeeld ook nog een kopje thee kunt drinken. Daar wil ik me voor inzetten, want weg is weg.

” Inmiddels is bekend dat StanHill niet per 1 februari hoeft te vertrekken maar dat er, op verzoek van Leon Erwich aan het DB van Het Bedrijvenschap Hoefweg, uitstel is verleend tot eind maart om een gedegen plan te creëren. Waarvoor hartelijk dank.”

StanHill is bezig zijn plan om een Cultuureiland te maken handen en voeten te geven en hoopt dat dit de opmaat is voor het behoud van deze culturele enclave:

“We moeten dit koesteren, want zoveel spraakmakende cultuurplaatsen zijn er in Lansingerland niet meer.”

artikel geplaatst in Hart van Lansingerland

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.