Gratis wifi hotspots in Lansingerland

Gratis wifi hotspots in Lansingerland

Hoe fijn zou het zijn als je overal wifi had?

Heel fijn want dan zou je nooit meer door je data heen zijn. Overal wifi krijgen we helaas (nog) niet, maar wel op superveel openbare plekken!

Tijdens de raadsvergadering van j.l. 15 juni hebben D66, PvdA en Leefbaar 3B een motie vreemd aan de orde ingediend over WiFi4EU. (Gratis wifi hotspots voor iedereen in Lansingerland). Deze motie M2017-006 is aangenomen met de stemmen van CU, D66, GL ,PvdA en Leefbaar 3B voor.

De Europese Commissie zet zich in voor gratis wifi in alle Europese gemeenten voor zowel inwoners, als bezoekers van openbare plaatsen zoals Annie M.G. Schmidt park, pleinen, overheidsgebouwen, maar ook op de plaatsen met beperkte internetverbinding zoals de buitengebieden of aan b.v. het Bleiswijkse strandje aan de Rotte. Het plan heet WiFi4EU. Een makkelijk herkenbaar meertalig WiFi4EU-portaal met een kosteloze veilige hoge snelheid internetverbinding. Op welke plekken er straks precies allemaal wifi komt (en wanneer) is nog niet helemaal duidelijk, maar wat we wel weten is dat er € 120 miljoen vrijkomt voor hotspots.

Op 29 mei is hiervoor al een principe akkoord getekend, het wachten is op de definitieve goedkeuring. Dit wordt na de zomer verwacht en direct hierna zal de Europese Commissie de eerste oproep lanceren. Omdat de projecten worden behandeld volgens het principe “wie het eerst komt, het eerst maalt“, vinden wij dat het college direct aan de slag moet om een goed projectplan voor te bereiden en te maken om wifi te brengen naar plaatsen, waar dat nog niet wordt aangeboden.

Deze Wifi hot-spots, zijn ook belangrijke mogelijkheden voor Lansingerland waar veel van de buiten gebieden nog steeds niet bereikbaar zijn met snel internet.
Omdat er al een motie is aangenomen van PN, ( M2016-26 ) “wifi op plaatsen waar jongeren samenkomen”, is er al rekening gehouden met de exploitatie van wifi en haakt deze motie Wifi4EU zonder al te veel extra moeite hier prima op in.

Het initiatief biedt ondersteuning bij de installatie en de aankoop van geavanceerde apparatuur. Hiervoor zullen subsidies, in de vorm van vouchers, worden toegekend. Er ligt hier dus een mooie kans voor Lansingerland, zeker ook voor de buitengebieden.
We zijn nog op tijd om de mogelijkheden te bestuderen en de aanvraag voor te bereiden, zodat deze op tijd kan worden ingediend.

Ook al gelooft het college niet meer in Sinterklaas, er is 120 miljoen EUR beschikbaar voor zo’n 6 tot 8000 gemeenten in de hele EU. Woordvoerder Leon Erwich vindt dat hierbij wel snelheid is geboden, want deze mogelijkheden willen we graag benutten en vraagt het college alert te zijn, op een tijdige inschrijving en indiening van een goed onderbouwd Wifi-plan.

Wij zijn verheugd dat wethouder Fortuyn heeft toegezegd de zaak voortvarend te zullen aanpakken, zodat ook Lansingerland kan meeprofiteren van het Wifi4Eu netwerk.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.