Cultuur snuiven van Gouda tot Zeeland

Samen met de historische verenigingen, de directie van de bibliotheek Oostland, wethouder Ankie van Tatenhoven, de betrokken beleidsmedewerkers zijn raadsleden van Lansingerland op een oriënterend werkbezoek geweest om het lokale Lansingerlandse cultuurbeleid vorm te geven. Voor Leefbaar 3B waren Marjolein Gielis, Henk Meester en Leon Erwich van de partij om een aantal eigentijdse culturele locaties te bezichtigen.

Voor het eerste bezoek ging het richting Gouda, waar een bezoek is gebracht aan de Chocoladefabriek, waarin sinds 2014 de Stadsbibliotheek Gouda, samen met haar partners het Streekarchief Midden-Holland, de Drukkerswerkplaats Gouda en Kruim – Eten & Drinken, een onderkomen heeft gecreëerd. Dit geeft een nieuwe betekenis aan het begrip bibliotheek. Je kunt er terecht om te kijken, te lezen, te delen en door de geurige koffie te proeven.

Door dit samengaan zijn de gezamenlijke bezoekers aantallen gestegen. Waar vroeger in de bibliotheek de stilte en serene rust alleen werd verstoord door het omslaan van een bladzij, is hier een inspirerende en dynamische omgeving ontwikkeld waar altijd iets te doen en te ontdekken is. Een plek waar je op zoek kunt gaan naar de historische informatie over je gemeente. In De Drukkerswerkplaats kun je terecht voor het zetten en drukken van mooie grafische producties.

Met de Bibliotheek Wise app kun je al je bibliotheekzaken regelen. Een openingstijd van (zo werd gezegd) “9 dagen per week van 9:00 – 9:00 uur” met circa 9000 bezoekers per week en een jaarlijkse exploitatie van € 2,2 miljoen waarvan € 1,7 miljoen subsidie en door het publiek en een vakjury in november 2015 gekozen tot de beste Bibliotheek van Nederland geeft de kwaliteit aan van de bibliotheek van de toekomst, die al is gerealiseerd in Gouda.

Vandaar snel de bus in en onderweg naar Middelburg, waar een bezoek gepland is aan het Zeeuws Museum. Waar je normaal in een museum bescherming, bewaking en allerlei voorzorgsmaatregelen aantreft, is dit museum nog open en puur met als motto “Vertrouwen geven, lokt vertrouwen uit.”

De leuke en enthousiaste manier waarop onze groep uit Lansingerland in het museum is rondgeleid, gaf een prima beeld en de sfeer weer van de belevingswereld in het museum. Met een eigentijdse handwerkafdeling die met bomen uit de buurt, op ouderwetse manier met pen en gat verbinding nog ambachtelijk Zeeuwse stoelen produceert. Ook hier wordt hard gewerkt om op een eigentijdse manier, nieuwe generaties te verbinden met het Zeeuws erfgoed.

Als huiswerk kregen we een handwerkopdracht mee voor het vouwen van een Zuid-Bevelandse protestantse muts.

Als laatste stond een bezoek aan Libris boekhandel de Drvkkery in Middelburg gepland. De winkel op deze locatie heeft in niets meer te maken met de huidige gedachte over een boekwinkel. De Drvkkery is meer dan alleen een boekhandel. Het is met zijn 600.000 bezoekers per jaar voor Middelburg en omgeving een culturele ontmoetingsplek. Met een toeristeninformatiepunt, een brasserie, een afdeling met muziek op vinyl en natuurlijk nog de vertrouwde afdeling met boeken. Ondanks de grote oppervlakte is de Drvkkery sfeervol en simpel onderverdeeld in kleinere ruimtes waar overzichtelijk per onderwerp of categorie de bezoeker in alle rust kan zoeken naar zijn favoriete titel.

Na de rondleiding is de groep uit Lansingerland door Brasserie De Drvkkery onthaalt op een lekkere versnapering, waarna alle deelnemers terug wandelde naar de parkeerplaats waar de bus richting gemeentehuis Lansingerland klaar stond.

In de bus kon iedereen al vast nadenken over de mooie voorbeelden die dag opgedaan in Gouda en Zeeland en ongetwijfeld ook vol ideeën voor de nieuw op te stellen nota Kunst en Cultuur in Lansingerland.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.